Waterkwaliteitscheck van stedelijk water en fonteinen

 

Het zwem- of poedelwater in waterspeelplaatsen en zwemstranden moet veilig zijn. Ook fonteinen vormen een gezondheidsrisico wanneer de waterkwaliteit onvoldoende is.

Met kennis en expertise op het gebied van civiele techniek, monstername en inspectie biedt Sanitas een integrale aanpak voor het veilig en deskundig beheren van waterspeelplaatsen, fonteinen, speelstrandjes, vijvers en zwemwater.

Periodieke controles waterkwaliteit fonteinen en zwemwater

Naast onderzoek en advies, levert Sanitas ook praktische ondersteuning zoals het checken van desinfectie-installaties en periodieke controles van de waterkwaliteit op vele locaties. Daartoe beschikt Sanitas over een eigen laboratorium.

Voor wie is de waterkwaliteitscheck bedoeld?

Sanitas Water ondersteunt gemeenten en waterschappen bij het zorgen voor veilig recreatiewater.

De specialiteit van Sanitas ligt op het gebied van watermanagement en gezondheid. Dat betekent dat we vanuit allerlei invalshoeken werken aan verbetering van de waterkwaliteit in de openbare ruimte, om gezondheidsrisico's zo klein als mogelijk te maken.

Wat gebeurt er na de waterkwaliteitscheck?

Het kan natuurlijk gebeuren dat uit ons onderzoek blijkt dat de waterkwaliteit onvoldoende is. Dan kunnen we daarna aan de slag om de oorzaak van de verontreiniging op te sporen. Veel water in sloten, vijvers en andere stedelijk water kunnen vies zijn doordat huisaansluitingen op het verkeerde riool zijn aangesloten. Onze opsporing richt zich dan op mogelijke verdachte locaties. Met de RioolScan kan Sanitas snel en kosteneffciënt duidelijkheid geven over de locatie van mogelijke foutaansluitingen.

Regelmatig toetsen van water zorgt voor veilig recreatiewater

Door tijdens het seizoen regelmatig watermonsters te nemen kan de waterkwaliteit gemonitord worden. Denk daarbij ook aan:

 • Waterspeelplaatsen
 • Fonteinen
 • Speelstrandjes
 • Stedelijk water

 

Deze gemeentes hebben de Waterkwaliteitscheck reeds toegepast:

 • Den Haag
 • Den Bosch
 • Venlo
 • Nijmegen
 • Emmen
 • Groningen
 • Vlaardingen
 • Eindhoven
 • Almere

 

 

Project Zuiderpark: risico inventarisatie natuurspeelplaats

Voor de gemeente Den Haag deed Sanitas onderzoek naar de waterkwaliteit van Zuiderpret. Dit is een natuurspeelplaats met stromend water.

De gemeente Den Haag wil dat het water zo schoon is dat het voldoet aan de zwemwaterrichtlijn. In samenwerking met RIVM heeft Sanitas in 2017 de kwaliteit van het water van Natuurspeelplaats Zuiderpark onderzocht. Na monsternames en beoordeling van inrichting en gebruik, leidde dit tot concrete aanbevelingen en aanpassingen om die kwaliteit ook blijvend te garanderen:

 • Regelmatig verwijderen van algen en plantengroei
 • Bewaken van de hygiëne rondom de beek
 • Regelmatig toetsen van de waterkwaliteit

Lees meer over de natuurspeelplaats Zuiderpret op https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/vrije-tijd-en-recreatie/natuurspeelplaats-zuiderpret-in-het-zuiderpark.htm. Verdere informatie over dit project vindt u onder "publicaties".

Waterkwaliteit Binnenschelde gemeente Bergen op Zoom

In 2019 en 2020 heeft Sanitas uitgebreid onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit van de Binnenschelde in opdracht van de gemeente Bergen op Zoom.

Dit om te onderzoeken waar de gemeten slechte waterkwaliteit door veroorzaakt is en om te voorkomen dat de waterschap een zwemverbod zou afgeven.

Aangezien het Waterschap het zwemwater al vier jaar achter elkaar het predikaat ‘onvoldoende’ gaf, was dit aanleiding voor de gemeente Bergen op Zoom een onderzoek in te stellen naar de herkomst van de verontreiniging.

Behalve het analyseren van de gegevens van het Waterschap, deed Sanitas zelf ook uitgebreid onderzoek. Door bij de analyse ook de temperatuur en neerslag mee te wegen, ontstond een heel ander beeld.

Hiermee konden we aantonen dat tijdens zwemweer de waterkwaliteit altijd prima was, én dat verontreiniging onafhankelijk was van warm weer. Door dat de piek in de verontreiniging juist voorkwam bij kouder weer, kwamen we een andere bron van vervuiling op het spoor. Wilt u meer weten, neem dan contact met ons op. We vertellen u graag meer.